دسته‌بندی نشده

تکنیک­ هایی علمی برای تبدیل وب­سایت به ماشین پول­سازی

چگونه مشتریان را به کلیک کردن ترغیب کنیم

تکنیک­ هایی علمی برای تبدیل وب­سایت به ماشین پول­سازی

 

مقدمه:

به نظر شما چه ارتباطی بین اعداد 21، 42، 8 و 15 وجود دارد؟

این اعداد دیدگاه شما را به و­ب­سایت متحول خواهندکرد!

  • براساس اعلام پلیس فتا، بیش از بیست­و­یک­هزار وب­سایت به صورت قانونی در ایران در حال فعالیت هستند.

  • بر اساس آمار وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ، تعداد مشترکین اینترنت در ایران از مرز چهل­و­دو میلیون نفر عبور کرده است.

  • تحقیقات نشان می­دهد در عصر حکم­رانی رسانه­ها، میزان توجه انسان­ها حدود هشت ثانیه است.

  • بر اساس دیدگاه تونی هیلی، مدیر وب­سایتscroll و یکی از نویسندگان مجله مشهور TIME، بازدیدکنندگان در پانزده ثانیه یا کمتر تصمیم می­گیرند در وب­سایت بمانند یا آن را ترک کنند.

من اقناع می‌شوم پس کلیک می­کنم!

وب‌سایت­ها برای هدایت بازدیدکنندگان به کلیک­کردن، آن­ها را اقناع می‌کنند و البته بهترین راه برای اقناع، ایجاد یک دلیل منطقی نیست، زیرا بیشتر رفتارها و تصمیم­گیری­های ما خودآگاه نمی­باشد و به قول جرارد زالتمن، بیش از نودوسه­درصد تصمیمات ما در ضمیر ناخودآگاه گرفته می­شود. وب­سایت­های موفق، احساسات ما را درگیر می­کنند و در کنار آن دلایل منطقی نیز ارایه می­دهند، زیرا ما دوست داریم فکر کنیم تصمیمات منطقی می­گیریم، هرچند درواقع این­گونه نیست. درحقیقت بازدیدکنندگان وب­سایت شما هم در بیشتر مواقع بر اساس احساسات و به­صورت ناخودآگاه برای ادامه یا خروج، تصمیم می­گیرند. از این رو به­منظور شناخت عوامل و محرک­های رفتار انسان­ها نیاز داریم تا از اصول و قواعد علم «متقاعدسازی» که از زیرمجموعه­های حوزه «روان­شناسی اجتماعی» است کمک بگیریم. در ادامه به یکی از مهمترین اصول متقاعدسازی یعنی اصل «اثبات اجتماعی» خواهیم پرداخت و تکنیک­هایی متبنی بر این اصل را در زمینه طراحی سایت بررسی خواهیم کرد تا ببینیم چرا برخی وب‌سایت­ها بسیار تأثیرگذار هستند و برخی دیگر خیر.

اثر ناظر و اصل اثبات اجتماعی

آیا تا به حال برای شما نیز پیش آمده است در یک موقعیت جدید یا محیطی غریبه که هیچ آشنایی با آن نداشته­­اید قرار بگیرید؟ در این شرایط مهمترین نشانه­ای که می­تواند شما را به سمت رفتار درست هدایت کند، توجه و نظاره به رفتار دیگران و تقلید از جمع است. بیشتر انسان‌ها خودشان را مستقل در تفکر می­دانند و دوست دارند فکر کنند خاص و یکتا هستند. اما تمایل به وجود هماهنگی و تعلق به گروه، مستقیماً به سیستم عصبی و زیستی ما مربوط است و به­عنوان یک نیاز در ما وجود دارد.

ما انسان­ها می‌خواهیم هماهنگ به نظر برسیم تا دیگران ما را بپذیرند و دوستمان بدارند. این میل، محرکی قدرتمند است که باعث می‌شود وقتی افراد در یک موقعیت اجتماعی هستند به دیگران نگاه کنند تا ببینند آنان چگونه رفتار می‌کنند. این تقلید فرایندی خودآگاه نیست و ما دربیشتر مواقع متوجه آن نیستیم. درواقع ما به­صورت ناخودآگاه، به عنوان ناظر تحت تاثیر دیدگاه عمومی و جمع هستیم. به این محرک رفتاری در روان­شناسی «اثر ناظر و اثبات اجتماعی» گفته می­شود.

امروزه برای خرید از وبسایت، با اشتیاق زیاد نظرات افرادی را که نمی­شناسیم می­خوانیم و این نظرات روی تصمیمات ما درباره خرید بسیار مؤثر است. ما نظردهنده­ها را نمی­شناسیم، نمی­دانیم کجا زندگی می‌کند یا چه علاقه­مندی­هایی دارد و اینکه آیا اصلاً شبیه ما هستند یا خیر، اما به نظراتشان اعتماد می‌کنیم. این اتفاق، درواقع همان تاثیر اصل اثبات اجتماعی در کارهاست.

اکنون که با این اصل مهم متقاعدسازی آشنا شدیم در ادامه به بررسی تکنیک­هایی برای اجرای این محرک قدرتمند تصمیم­گیری در وب­سایت خواهیم پرداخت تا بازدیدکنندگان خود را به سمت کلیک­کردن هدایت کنید.

تکنیک­های اثبات اجتماعی در وب­سایت:

  1. ترین‌ها:

پرفروش­ترین محصول سایت، محبوب­ترین مقاله، پربازدیدترین ویدئو ماه، بیشترین رضایت از خدمات، کمترین مرجوعی در شش ماه گذشته، پربحث­ترین خبر سایت، بیش از هزار دانلود در ماه گذشته و … مواردی هستند که از اصل اثبات اجتماعی قدرت می­گیرند. ذهن ما عاشق «ترین­ها» است زیرا این معنا را می­دهند که تعداد بسیار زیادی پیش از ما این تصمیم را گرفته­اند و نتیجه مثبتی داشته است.

راهکار: محصولات، خدمات و محتوای وب­سایت خود را لیست کرده و بررسی کنید کدام یک دارای ویژگی منحصربه­فردی هستند که به کاربران این پیام را می­دهد تعداد زیادی قبلاً تصمیم به استفاده از آن مورد را داشته­اند. کاربران وب­سایت امروزه بسیار آگاه­تر شده­اند پس سعی کنید در وب­سایت خود، “ترین­های خلاقانه­ای” ایجاد کنید تا مشتریان از دیدن آن شگفت­زده شوند و بتوانید ادعای خود را منطقی جلوه دهید(قطعا ادعاهایی مثل ارزان­ترین در ایران یا قوی­ترین در جهان برای مشتریان به سختی قابل پذیرش است!).

  1. نظرات، نقدها و امتیازات کابران:

یکی دیگر از ابزارهای اثبات اجتماعی در وب­سایت، اطلاعاتی است که کابران درباره محصول یا خدمت ارایه می­کنند. کاربران برای رسیدن به احساس اطمیان در تصمیم خود، علاقه دارند تا دیدگاه­های سایر افراد و به­خصوص خریداران قبلی را بدانند. در برخی وب‌سایت­ها حتی امتیازبندی محصولات براساس معیارهای مختلفی چون تعداد مشاهدات، سطح رضایت و تعداد ستاره دریافت­شده نمایش داده می‌شود؛ حتی گاهی تعداد افرادی که محصول را بررسی کرده‌، و درباره آن نظر داده‌اند نیز نمایش داده می‌شود. هرچه تعداد نظرات بالاتر باشد، تأثیر بیشتری ازنظر اثبات اجتماعی خواهد داشت. یکی دیگر از متغیرهای کمک­کننده در تصمیم­گیری، نشان دادن تعداد افرادی است که محصول را خریده‌اند. هرچه خریداران یک محصول بیشتر باشند، نشان از آن است که آن محصول دارای ویژگی‌های جذابی است.

راهکار1: سعی کنید امکان امتیازدهی و ستاره­دادن به محصول را در قالب عددی یا گرافیکی ایجاد کنید. علاوه بر این امکان ارایه نظرات و نقدهای کاربران را در قالب متنی ایجاد کرده و با شگردهایی مثل دریافت تخفیف، اعتبار خرید یا شرکت در مسابقه آن­ها را به این کار ترغیب کنید. به یاد داشته باشید، بازدیدکنندگان به حرف سایر کاربران بسیار بیشتر از مدیران وب­سایت اعتماد می­کنند.

راهکار2: لطفاً امتیازبندی، تعداد بازدید محصول، تعداد نظرات و نقدهای دریافتی را در همان صفحه اول فروشگاه یا اولین صفحه­ای که کابران با محصول برخورد می­کنند قرار دهید تا توجه اولیه آن­ها را درگیر کنید زیرا درصورتی­که نمایش این موارد به صفحه ثانویه هر محصول منتقل شود، ممکن است مشتری هرگز در اولین نگاه نتواند تصمیم خود را بگیرد و هیچگاه به صفحه محصول نرسد.

راهکار3: آیا شما به نظرات مخاطبی که عکسی در پروفایل خود ندارد و نام کاربری او !alikoochooloo است اعتماد می­کنید؟ حتی اگر نظر او را بخوانید، دیدگاه­های کاربرانی که اطلاعات واقعی­تری دارند برای شما ارزش بیشتری خواهد داشت. یک پروفایل کامل کاربری شامل تصویر واقعی، نام واقعی و درصورت امکان اطلاعات تکمیلی، باعث جلب اعتماد بیشتر بازدیدکنندگان می­شود. به همین دلیل سعی کنید اعضای سایت خود را به بهانه دریافت امتیازات یا پیشنهادات ویژه، به تکمیل پروفایل ترغیب کنید.

راهکار4: همان­طور که در ابتدای مقاله اشاره شد، میزان توجه انسان امروزی حدود هشت ثانیه است. ازطرفی تصاویر بسیار سریع­تر از متن در حافظه پردازش می­شود. به همین دلیل سعی کنید تا امتیازبندی­ها و دیدگاه­های کابران را در قالب نمودارها، گراف­ها، ستاره­ها، علامت تایید یا عدم تایید (like and dislike)، صورتک­ها یا ایموجی­های خندان و گریان به بازدیدکنندگان ارایه کنید تا سریع­تر تصمیم بگیرند. تصور کنید وقتی درباره محصولی که پنج ستاره دارد، بیش از سیصد like در مقابل سی dislike دریافت کرده است و نمودار میله­ای آن نشان می­دهد در بیشتر معیارهای دارای امتیاز کامل است، چقدر راحت­تر تصمیم­گیری می­کنید.

 

  1. داستان­ها مشتریان واقعی

فرض کنید در صفحه اول یک وب­سایت رژیم تغذیه، مطلبی با عنوان «چگونه در شش ماه سی کیلو وزن کم کردم؛ داستان موفقیت من در کاهش وزن» به­همراه یک تصویر از قبل و بعد رژیم قرار دارد. چقدر احتمال می­دهید این محتوا در بازدیدکنندگان کنجکاوی ایجاد کند؟بسیار بالا!. درباره قدرت داستان­گویی بسیار شنیده­اید. دنیل پینک مشهور، در کتاب ذهن کامل نو، توانایی داستان­گویی را یکی از مهارت­های انسان­های موفق آینده می­داند. همه انسان­ها عاشق شنیدن داستان هستند و ما ناخودآگاه جذب داستان­ها می­شویم. و جالب است بدانید تحقیقات نشان داده است قوی­ترین نوع نقدها و رتبه­بندی­ها، داستان­گویی­ها و بیان تجربیات واقعی کاربران از محصولات و خدمات است.

راهکار: مخاطبین را ترغیب کنید تا داستان­ها واقعی خود را در بخش نظرات ارایه کنند. همچنین می­توانید بخشی تحت عنوان «داستان من» در پروفایل افراد تعبیه کنید تا امکان نوشتن تجربیات خود را از محصول یا خدمات شما داشته باشند. به منظور ترغیب بیشتر، می­توانید داستان برتر هر ماه را انتخاب کنید و به نویسنده آن هدیه بدهید. درنظر داشته باشید اگر این داستان­ها در قالب صوتی یا تصویری قابل ارایه باشد، کاربران ارتباط بهتری با آن برقرار خواهند کرد. همچنین درصورت امکان، مسیرهای ارتباطی با مشتری که تجربه­اش را بیان کرده است ایجاد کنید تا سایر کاربران سؤالات خود را از او بپرسند و به این ترتیب به بهترین شکل توانسته­اید زمینه اجرای اصل اثبات اجتماعی را در سایت فعال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *