مقالات مجله موفقیت

چگونه مثل ویروس بین مشتریان منتشر شویم؟

چگونه مثل ویروس بین مشتریان منتشر شویم؟

بازاریابی ویروس؛ مسیری حرفه­ای، خلاقانه و سودآور برای جذب مشتریان

 

ویروس و بازاریابی!

ویروس‌ها ساختار عجیبی دارند. اگر یک ویروس بتواند میزبان مناسبی پبدا کند و به آن بچسبد، می­تواند از او تغذیه کند و به سرعت رشد کند و این کار را ادامه می‌دهد تا تعداد بسیار زیاد ویروس در بدن میزبان تکثیر شود اما اتفاق مهمتر زمانی می­افتد که میزبان در محیط مناسبی برای انتشار ویروس قرار بگیرد و درنتیجه ویروس ­ها میزبان­ های جدیدی پیدا می­کنند و  سرعت رشد و تکثیر آنها به صورت انفجاری افزایش می­یابد.

 

تعریف بازاریابی ویروسی

با شناخت ویژگی ­های ویروس، اکنون می­توانیم «بازاریابی ویروسی» را بهتر تعریف کنیم. در حقیقت بازاریابی ویروسی(مسری)، به استراتژی‌ها و روش­ های بازاریابی گفته می‌شود که مشتریان شما به صورت مشتاقانه، پیام بازاریابی را به سایر مشتریان منتقل کنند و به­ صورت داوطلبانه تبدیل به  سفیران برند شما می­شوند. این شیوه بازاریابی، مشابه ویروس، به صورت انفجاری بین مشتریان توزیع می­شود و عناوین دیگری مثل بازاریابی دهان به دهان یا بازاریابی مسری که در برخی کتب بیان می­شود در واقع به همین شیوه اشاره دارند. با توجه به اهمیت شیوه بازاریابی ویروسی در ادامه شش عامل اصلی که به شما برای ایجاد یک پیام مسری کمک می­کند، خواهیم پرداخت.

عناصر استراتژی بازاریابی ویروسی

یکی از عناصر اصلی در اجرای بازاریابی ویروسی، داشتن خلاقیت برای اجرای ایده ­هایی است که در عین حذابیت برای مخاطبین، پتانسیل به ­اشتراک­ گذاری را داشته باشد. اما به منظور ساده­تر شدن مسیر، در ادامه با شش اصلی کاربردی آشنا می­شویم که با استفاده از آنها می­توانید پیام­های و ایده­های بهتری را ایجاد کنید. به منظور درک بهتر این شش اصل، یک نمونه از روش بازاریابی ویروسی که پیرامون نرم افزار تاکسی اینترنتی، در ماه­های اخیر در حال اجراست و نتایج مثبتی داشته است، به عنوان یک مورد موفق بررسی خواهد شد.

 

 

اصل اول) مرغ تخم طلا! (ارزشی ارایه کنید که مشتری نتواند نادیده بگیرد)

ویروس­ ها، برای انتشار از شما هزینه­ ای دریافت نمی­کنند و با کمال میل در وجود میزبان خود لانه می­کنند. کلمه «رایگان» یا «مجانی» از زمان­هیا قدیم ، چشم­ها را به خود خیره میکرده است به همین دلیل یکی از قویترین حربه ­های بازاریابی، استفاده از محصول یا خدمتی «رایگان» است که مشتریان نمی­توانند به آن نه بگویند. در ادامه مثال­ هایی از این پیشنهادات را می­بینید:

  • نمونه محصول رایگان برای تست

  • یک ماه استفاده رایگان

  • اطلاعات رایگان

  • نرم‌افزارهای رایگان

  • اولین استفاده از محصول به صورت رایگان

  • نسخه اولیه یا دمو رایگان

  • ارایه بخشی از خدمات به صورت رایگان

این نکته را به یاد داشته باشید، یکی از عوامل مهم در بازاریابی ویروسی صبر و استمرار روی اجرای ایده است تا مخاطبین به مرور با پیام شما آشنا شوند و از یک نقطه به بعد به صورت تصاعدی انتشار آغاز شود. در مثال تاکسی اینترنتی، شما با معرفی اپلیکیشنی که نصب آن رایگان است، هم خودتان اعتبار استفاده اولیه دریافت می­کردید هم یک لطف به مخاطبتان کرده بودید، زیرا او هم اعتبار اولیه رایگان دریافت می­کرد.

اصل دوم) سریع و آسان برای انتقال (مکان انتقال راحت پیام و تکثیر تبلیغات را ایجاد کنید)

همیشه در فصل سرما مراقب هستید تا ویروس ­ها به شما منتقل نشوند زیرا با یک عطسه یا سرفه ساده نیز فرد مقابل مبتلا خواهد شد. در بازاریابی ویروسی نیز، هنگامی پیام شما پخش می‌شود که به سادگی و سهولت قابل انتشار باشد. مسیر ارتباطی و رسانه‌ای، که برای انتقال پیام تبلیغاتی خود در نظر گرفته‌اید، باید ساده و سهل‌الوصول باشد تا امکان تکثیر و انتقال سریع را فراهم کند.

با توجه به گسترش اینترنت و فضای مجازی، بازاریابی ویروسی در این فضا به خوبی اجرایی می­شود زیرا برقراری ارتباط را با هزینه کمتر، سرعت بیشتر و استفاده راحت­ تر ممکن کرده است. عناصر فضای مجازی از یک پست در شبکه­ های اجتماعی گرفته تا یک پیام در کانال های ارتباطی یا یک کلیپ جذاب در سایت­های اشتراک ویدئو، به راحتی یک کلیک قابل انتشار هستند، به­همین­دلیل همواره سعی کنید پیام تبلیغاتی خود را به ­گونه ­ای در نظر بگیرید که ساده باشد و به سادگی و سریع منتقل شود. درباره تبلیغات ویروسی تاکسی اینترنتی، یک پیام ساده وجود داشت و شما به راحتی با ارسال لینک نصب اپلیکیشن از طریق پیامک یا شبکه­ های اجتماعی و نصب شدن توسط فرد دیگر، امتیاز خود را دریافت می­کردید.

 

اصل سوم) زمین بازی را آماده کنید (شرایط لازم را برای توسعه پیام خود ایجاد کنید)

همواره مراقب این نکته باشید که یکی از مهمترین مراحل بازاریابی، توسعه بسترها و زمینه ها، همزمان با توسعه برنامه ­های بازاریابی است. به طور مثال فرض کنید در تبلیغ تاکسی اینترنتی به دلیل حجم بالای درخواست ­ها در همان ابتدای کار وب­سایت از دسترس خارج  یا نرم افزار کند می­شد، درنتیحه این انتشار ویروسی متوقف می­شود و افراد رغبتی برای اشتراک ­گذاری نخواهند داشت. همیشه پیش از شروع بازاریابی ویروسی، به جزئیات فکر کنید و برای هماهنگی سریع و باکیفیت با درخواست‌های زیاد، آمادگی داشته باشید.

 

اصل چهارم) یک انسان خود محور و احساسی(منفعت و انگیزه­های مشتریان را در اولویت قرار دهید.)

در مقالات گذشته بارها به این نکته تأکید داشته­ایم که انسان موجودی احساسی و در عین حال خودمحور است به این معنی که بیش و پیش از هر چیز به منفعت، افزایش لذت و کاهش رنج خود می­اندیشد که عموماً این منافع با انگیزه­ هایی احساسی پیوند خورده است. به طور مثال، همه‌ انسان ­ها دوست دارند پیشتاز باشند، بهتر دیده شوند، محبوب باشند، کمتر پول خرج کنند، دارای جایگاه اجتماعی بالا باشند و نیازها و خواسته­هایی که برای همه ما ارزشمند است برآورده شود. همین اشتیاق رسیدن به علایق و خواسته­ ها، بر بسیاری از رفتارها و تصمیمات ما تأثیر می‌گذارد و درصورتی­که استراتژی بازاریابی ویروسی نیز روی همین انگیزه­ها و علایق دست بگذارد و آن­ها را محقق کند، می­تواند به سرعت منتشر شود. در استراتژی بازاریابی ویروسی تاکسی اینترنتی، شما با اشتراک­ گذاری لینک نصب نرم افزار، هم نفع مالی کسب می­کردید، هم لطفی در حق دوستان خود انجام داده بودید و درعین حال، به نوعی خود را در استفاده از خدمات نوین، یک پشتاز نشان می­دادید.

 

اصل پنجم) شبکه­ های ارتباطی (از ارتباطات مخاطبین نهایت استفاده را ببرید)

انسان­ ها موجوداتی اجتماعی هستند و مهمتر از آن مردم ایران خانواده­ گرا و علاقمند به حفظ و افزایش ارتباطات هستند. متخصصان علوم اجتماعی می‌گویند که هر فرد، شبکه‌ای از ۸ تا ۱۲ نفر در اطراف خود دارد که شامل دوستان، اعضای خانواده و همکارانش است، هرچند شبکه‌ی ارتباطی افراد مختلف باتوجه به عوامل متعددی میتواند متفاوت باشد. ضمن این­که، افراد در فضای اینترنت هم به گسترش دامنه‌ی ارتباطات انسانی خود می‌پردازند. ما در صفحات مختلف شبکه­های مجازی، کانالهای خبری، گروه های اینترنتی، فروم­های تخصصی و وبسایت­های خبری عضو می­شویم و به تبادل نظر می­پردازیم. در نتیجه باید پیام ویروسی را به­ گونه ­ای طراحی کنید که در این فضاهای اشتراکی منتشر شده و به صورت تصاعدی مخاطبین را جذب کند. در زمات تبلیغات تاکسی اینترنتی، بسیاری از افراد این پیام و لینک اختصاصی خود را درگروه­ها و صفحات و کانال­ های شخصی خود به اشتراک گذاشتند و مخاطبین نیز با اشتیاق از پیام­های تبلیغاتی استقبال کردند.

 

اصل ششم) سفیران رایگان برند (از منابع دیگران به رایگان استفاده کنید)

همان­گونه که در ابتدای مقاله بررسی کردیم، عنصر خلاقیت یکی از مهمترین عناصر تولید پیام ویروسی است. هرچقدر پیام شما خلاقانه­تر باشد و مخاطبین را جذب خود کند، احتمال بیشتری دارد در فضاهای تعاملی درباره آن صحبت شود، در وب­سایت­ها پیرامون آن مطلب نوشته شود، کارشناسان به بررسی موضوع استراتژی بازاریابی ویروسی شما بپردازند و در یک کلام بدون هیچ هزینه­ای با استفاده از منابع دیگران به مخاطبین معرفی شوید. پس از اجرای استراتژی بازرایابی ویروسی پیرامون تاکسی اینترنتی، کم­کم همه­ جا درباره آن شروع به صحبت شد و از اعتراضات رانندگان و حمایت­ های مردم پیرامون قیمت­ ها گرفته تا صحبت ­های کارشناسان و اخبار درباره این اپلیکیشن، باعث انتشار ویروسی ان در سطح مخاطبین شد در حالی که شاید هیچ هزینه ای برای این موراد صورت نگرفته بود.

تمرین) اکنون که با مفهوم بازاریابی ویروسی و شش اصل ایجاد پیام ویروسی آشنا شدید، برای کسب­و­کار یا محصول خود، ایده ­های خلاقانه ویروسی پیشنهاد داده و با استفاده از اصول ارایه شده آن را تکمیل کنید.

 

جمع­ بندی

با توسعه فضای مجازی و بستر اینترنت در سطح کشور، دیگر نیاز نیست مثل گذشت با تکیه بر رسانه­ های گران و محدود به بازاریابی محصول خود بپردازیم بلکه باید مبتنی بر ایده­های خلاقانه که پتانسیل ویروسی شدن در فضای مجازی را دارا باشد، پیام اصلی خود را از طریق مخاطبین به صورت تصاعدی منتشر کنیم. در مقالات آینده باز هم درباره روش ­های حرفه­ای فروش و بازاریابی نوین صحبت خواهیم کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *